A Head Full of Ghosts

Head full of ghostsSom åttaåring vet inte Merry vad det egentligen innebär att vara besatt av en demon, men hon förstår i alla fall att något är allvarligt fel med hennes äldre syster. Fast är Marjorie bara en vanlig strulig tonåring, eller är det mer än så? Besöken hos läkaren verkar inte förändra något, men kanske beror det på att det snarare är en präst som behövs … en demonutdrivare? Och vad gör man då – i dessa dagar är det få religiösa samfund som har exorcism i sitt utbud. Men en dokusåpa kanske? I den sortens program verkar det ju inte finnas några gränser för hur konstiga saker som är möjliga att visa på tv.

Paul Tremblays A Head Full of Ghosts är en fascinerande berättelse om en problemtyngd tonårsflicka med föräldrar som kämpar för att ställa allt tillrätta, men som helt tappar kontrollen över sina liv. När den dyra terapeuten inte verkar kunna åstadkomma tillräckliga resultat hamnar de i klorna på ett tämligen skamlöst produktionsbolag som vill visa något ingen annan gjort på tv förut. En äkta demonutdrivning! Eller äkta och äkta, det är inte det viktigaste. Sensationellt, ska det vara!

Men är det äkta då? Tja, det som är så bra med den här boken är att det är ganska svårt att veta, även om slutet avslöjar en del om den saken. A Head Full of Ghosts är snyggt skriven med en synnerligen opålitlig berättare – Merry som i vuxen ålder för en journalist återberättar vad som hände när hon var åtta år. Ur ett barns perspektiv blir eventuella psykiska sjukdomar, exorcism och även etiska regler för tv-produktioner rätt vaga begrepp. Hon har svårt att tro på det där med att hennes syster skulle vara besatt, men kämpar samtidigt att tolka en del otäcka saker som hon är med om.

Slutligen förstår jag att ni undrar hur otäckt det är? Den som sett Exorcisten vet att demonbesättning i regel inte är något som passar i söndagsskolan … typ. Jag hade dock väntat mig att den här boken skulle vara värre. Jag tyckte för egen del att den aldrig gick längre än till stadiet ”smått obehaglig”. Det händer hemska saker, men berättaren Merry förhåller sig rätt cool till dem. Det gör därmed jag som läsare också. Men i alla fall: läs! Även om jag inte blev liggande sömnlös av den här boken tyckte jag verkligen om den. A Head Full of Ghosts är mörkerlitteratur av riktigt trevligt slag!

Annons

5 tankar om “A Head Full of Ghosts

  1. Pingback: Den stora sommarbokhögen – Skuggornas bibliotek

  2. Pingback: 2016 listat – Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s