Polarfeber

Hav 17

Blir man en gång smittad av polarfeber går det aldrig över. Då kommer man för alltid att längta norrut, så mycket att inga andra platser känns som att de ens är på riktigt. Man bara måste tillbaka dit, så långt norrut som det går.

Ett sätt att hålla febern nere är att läsa böcker som utspelar sig i polartrakterna. Det finns en hel del att välja på, för den här planetens nordligaste trakter har fascinerat författare och läsare under lång tid. En riktigt gammal klassiker som Mary Shelleys Frankenstein utspelar sig faktiskt delvis på Nordpolen, trots att den skrevs nästan ett sekel innan någon ens var i närheten av att besöka den.* För egen del gillar jag både att läsa facklitteratur om polarexpeditioner och skönlitteratur som utspelar sig i Arktis eller Antarktis. Jag har dock ingenting emot en eller annan polarfarare även i litterär form.

2016-07-08 19.55.41

*För den som är noga med datumen: Mary Shelley började skriva Frankenstein 1816 och den kom ut för första gången 1818. När någon verkligen kom fram till Nordpolen för första gången är en komplicerad historia. Både Robert Peary och Frederick Cook utgav sig för att ha lyckats med bedriften att ta sig dit under 1909 respektive 1908, men i ingendera fallen förefaller det som att de faktiskt hade nått Nordpolen. 1926 påstod sig Richard E Byrd ha flugit över Nordpolen, vilket också är omdiskuterat och med största sannolikhet inte heller sant. Helt klart är i alla fall att luftskeppet Norge några dagar senare verkligen flög över Nordpolen, med bland andra Roald Amundsen ombord.