Den stora sommarbokhögen

Hängmatta

Läser gör jag visserligen året om, men sommar och semester betyder ändå mer tid till alla de där böckerna som ligger och väntar i den ständigt lika stora tbr-högen. I den finns för tillfället en hel del saker som jag verkligen har stora förväntningar på, så nu ser jag otåligt fram emot att de där lediga dagarna kommer snart. Till ritualerna inför sommarledigheten hör att planera de kommande månadernas läsning, och presentera den stora sommarbokhögen™. Ni vet, den där som så här i sommarens början framstår som fullt realistisk trots att den i själva verket är nästan löjligt stor. Men det hör till, och vem vet – någon gång kommer kanske den där sommaren när den där högen faktiskt hinns med i sin helhet. Man vet aldrig, kanske blir det i år?

Bland de böcker jag tänkte kasta mig över under sommaren finns den sista delen i inte mindre än tre olika trilogier:

 • End of Watch, den avslutande delen i Stephen Kings trilogi om den pensionerade polisen Bill Hodges.
 • The City of Mirrors, sista delen i Justin Cronins the Passage-trilogi.
 • Kraften, som är del tre i Siri Pettersens trilogi Korpringarna.

Dessutom har jag bespetsat mig på ett antal mörkerthrillers som verkar väldigt lovande:

 • Carter & Lovecraft av Jonathan L. Howard handlar om en privatdetektiv som råkar ärva en bokhandel där en ättling till en viss väldigt känd författare är anställd. Hon är inte särskilt intresserad av att få en ny chef, och han vill verkligen inte bli indragen i diverse mystiska saker som händer. Namnet Lovecraft förpliktar, verkar det som.
 • Girls on Fire av Robin Wasserman hyllade Dark Places-Helena på ett sätt som gjorde det helt omöjligt att inte klicka hem boken omedelbart. Det här verkar vara mörkt och ångestfyllt på bästa sätt.
 • Black Chalk av Christopher J Yates handlar om en grupp studenter på Oxford som dras in i ett slags spel som går alldeles för långt. Det här är ännu en bok som påstås vara ”en ny Secret History” – DET tror jag knappast, men den verkar ändå klart intressant.

Sommardrink 1

Slutligen har ett antal gamla beprövade favoritförfattare precis kommit ut med nya böcker, eller kommer att göra det under sommaren:

 • Disappearance at Devil’s Rock är Paul Tremblays nya bok efter A Head Full of Ghosts. Inte för att man ska tro för mycket på blurbar, men se här vad ingen mindre än Megan Abbott skriver om den: ”[this] superb novel evokes the very best in the tradition—from Shirley Jackson to Mark Z. Danielewski and Marisha Pessl—while also feeling fresh and utterly new.”
 • Dark Matter kommer i juli och är det senaste från Blake Crouch efter Wayward Pines. Den handlar om en man som efter att ha varit kidnappad plötsligt inte känner igen verkligheten längre.
 • Precis ny är Ink and Bone, den senaste av Lisa Ungers böcker som utspelar sig i The Hollows. En flicka är försvunnen, en annan har mediala förmågor och hjälper polisen. Riktigt lovande verkar det hur som helst vara.
 • Daisy in Chains är en splitterny stand alone av Sharon Bolton, om en karismatisk och manipulativ seriemördare och dennes skara av beundrare.

Som ni märker kommer det knappast att vara brist på bra böcker att läsa för min del. Om  det sedan verkligen blir de här böckerna som jag slutligen väljer att ta itu med, det är en senare fråga. Sommar är här nu, hur som helst.

 

Annons

En tanke på “Den stora sommarbokhögen

 1. Älskar sommarläsningshögar/-listor även om bara en bråkdel blir läst :). Är nyfiken på King-trilogin men får inse mina begränsningar och ha den i åtanke när det börjarbli dags för höstlösning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s