River Road

River roadMed River Road skulle vi äntligen få en ”riktig” Carol Goodman-roman, efter ett antal böcker med hormonstinna demoner, dryga vampyrer och en YA-serie som jag aldrig orkat engagera mig i.  Begreppet ”riktig” innefattar i det här fallet att boken helst ska utspela sig någon slags akademisk miljö, precis som i de av hennes tidigare böcker som vi kommit att älska så väldigt mycket. Och det gör den ju. Jaaa!

River Road utspelar sig i ett vintrigt upstate New York, där snöstormar och iskyla avlöser varandra. Boken börjar med att Nan Lewis, lärare i creative writing, kör hem från fakultetens julfest. Det snöar för fullt, hon har nog tagit ett glas för mycket och har dessutom fått ett besked som troligen innebär att hon inte kan fortsätta som lärare vid colleget. Med andra ord inte ett tillstånd när hon borde sätta sig vid ratten, och det slutar också illa. Någonting kommer i vägen för hennes bil, men är det ett djur, en student, eller vad är det egentligen som händer?

Det här är en spännande bok, och visst har Carol Goodman fortfarande förmågan att skriva precis sådär bra som förr. Boken till stor del under ett jullov, men en del av universitetsmiljön finns ändå med. Det är underbart skildrat hur lärarna verkar befinna sig i en egen bubbla där på colleget där det är helt logiskt att i alla situationer referera till litteratur (typ Homeros) och där de ser studenternas problem som utmärkt stoff att skriva om på kurserna i creative writing – inte som något de faktiskt borde hjälpa till med.

Så visst känner jag mig ganska nöjd med River Road, även om den inte är riktigt lika magisk som vissa av Goodmans tidigare böcker. Här kretsar handlingen kring följderna av den dåliga bilkörningen i början av boken. Men det finns inte någon historisk gåta att lösa, inte som i många av hennes tidigare böcker. Några exempel: förutom det som utspelar sig i nutid handlar The Night Villa om att tyda innehållet i en antik handskrift, The Sonnet Lover om ett par försvunna Shakespearesonnetter och The Ghost Orchid om händelser som utspelat sig i samma hus över 100 år tidigare. Saker som kan få en att börja fundera över att ta en nätkurs i klassiska språk, planera resor till Italien eller i alla fall googla loss rejält om någon författare eller historisk händelse. I jämförelse blir River Road mer av en standardthriller, där hemligheterna som avslöjas inte handlar om något som hänt i en annan historisk epok. Men låt er inte avskräckas. Det här är ändå en riktigt Carol Goodman-roman…

Annons

7 tankar om “River Road

  1. Pingback: 2016 listat – Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s