Finders Keepers

Finders KeepersVisst finns det böcker som det är något alldeles särskilt med, där det till och med kan kännas som att hela ens liv förändras av att läsa dem. Finders Keepers tillhör nog inte riktigt den kategorin, däremot handlar den om precis sådana böcker och vad de kan göra med sina läsare. Låt er dock inte förledas att tro att skräckmästaren Stephen King denna gång skrivit om böcker med någon slags inneboende ondskefull kraft. Så är det inte. Att bli som besatt av en bok är något som kan drabba bokälskare helt utan någon som helst inblandning av övernaturliga krafter…

Finders Keepers har två passionerade läsare som huvudpersoner, bägge djupt fascinerade av samma författare. John Rothstein är en sådan där Great American Novelist, som dock efter att ha skrivit tre delar i en serie böcker dragit sig tillbaka och sedan inte hörts av på flera decennier. Utan att avslöja vad som händer kan jag säga att den här författaren har beundrare som inte är helt nöjda med slutet på den sista boken – och som väldigt, väldigt gärna vill veta vad som var tänkt att hända med huvudpersonen i böckerna.

Så långt är Finders Keepers riktigt bra. Det fungerar alltid när Stephen King skriver om författare, böcker och läsning och den här boken är inget undantag från den regeln. Anar ni dock kanske att ett ”men…” är på väg..? Jo, det finns ett sådant. Finders Keepers är inte någon helt fristående bok, utan del två i serien om den pensionerade polisen Bill Hodges som inleddes med Mr Mercedes. Den boken var helt ok, men inte mer än så (läs min recension här). I Finders Keepers är Hodges inte med hela tiden, och boken är definitivt som bäst i kapitlen utan honom. Då är det en riktigt ruggig historia, men när Hodges kommer in i handlingen blir det litet platt polisdeckare över det hela.

Ingen som gillar Stephen King bör dock avskräckas från att läsa Finders Keepers, tvärtom skulle jag säga att det är obligatorisk läsning för alla Kingenfans. Och hur är det då, måste man läsa Mr Mercedes innan man ger sig på den här boken? Ja, definitivt! Det finns nämligen ett viktigt skäl till det. Säkert går det att uppskatta Finders Keepers även om man inte läst den första boken, även om vissa bifigurer nog blir rätt obegripliga för den som inte känner till deras förhistoria. Viktigare är att det finns några små ledtrådar som pekar framåt mot nästa del i serien, som helt klart kommer knyta ihop framför allt Mr Mercedes med del tre (End of Watch, som kommer i juni 2016). Och vad man än tycker om Mr Mercedes och Finders Keepers, är de här antydningarna nog för att övertyga om att del tre i serien kommer bli något alldeles extra.

Annonser

One thought on “Finders Keepers

  1. Ping: Den stora sommarbokhögen – Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s