The Name of the Star

The name of the starLondon, internatskola, övernaturligheter och Jack the Ripper – det kan väl inte gå fel? Nej, åtminstone inte i The Name of the Star, första delen i Maureen Johnsons YA-serie Shades of London. Det här är en alldeles utmärkt thriller med vissa övernaturliga inslag och en sådär lagom tonårssarkastisk huvudperson.

The Name of the Star börjar med att sjuttonåriga Rory kommer till London för att gå på internatskola i ett år. Hon kommer från Louisiana, men är en mycket förtjust angofil som verkligen ser fram emot sin Englandsvistelse. Problemet är bara att en Jack the Ripper-copycat härjar, vilket innebär att de mest fruktansvärda mord äger rum precis i kvarteren nära skolan. Ungdomarna förmanas hålla sig inne, men givetvis är det omöjligt att inte vara nyfiken på det som händer utanför. Och då råkar Rory också bli vittne till något som hon förstår har med morden att göra, något som också kommer att förändra hennes liv på ett ganska skrämmande sätt.

Rory är en sympastisk huvudperson som det är roligt att följa. Hennes liv på skolan kantas som man kan förvänta sig av vardagliga intriger kring vänskap, förälskelser och sådant som hör tonåringar till. Spänningsmomentet i boken är de hemska morden, som också drar in Rory i det man förstår är upptakten till det som de följande böckerna i serien ska handla om. Jag är inte riktigt säker på att jag verkligen gillade den händelseutvecklingen, men kanske ska jag ändå ge de övriga böckerna i serien en chans. Det finns än så länge två till, och enligt Bokbabbel ska även de vara trevlig läsning. Jag litar på henne – och det var ju via hennes blogg jag upptäckte The Name of the Star från början.

Annons

3 tankar om “The Name of the Star

  1. Pingback: Sommaren 2015 | Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s