När skruven dras åt, återigen

11147564_10153427146873564_953721647300536199_o

Henry James novell När skruven dras åt (The Turn of the Screw) från 1898 räknas som en klassisk skräcknovell. Det är en gotisk spökhistoria om en barnflicka som kommer till ett gods på den engelska landsbygden för att ta hand om två barn. Allting kring hennes anställning är dock ganska konstigt, till exempel får hon aldrig träffa sin arbetsgivare. Och vad hände egentligen med den förra barnflickan, som hastigt avlidit? Mystiskt är också att märkliga personer rör sig på godset, men ingen annan än hon tycks lägga märke till dem.

När skruven dras åt har av många ansetts vara den bästa spökhistorien som skrivits och när den kom ut i nyöversättning häromåret hyllades den återigen av många kritiker (till exempel i DN). För egen del tillhör jag väl inte supporterskaran, så fantastik tycker jag inte att den här novellen är. Dels är jag rent generellt inte så förtjust i Henry James, dels tycker jag att När skruven dras åt är så överdriven. Det ska vara en berättelse där det eventuellt övernaturliga bara antyds och där läsaren aldrig får någon förklaring till det som händer — kanske allt bara finns i barnflickans huvud (hon kanske är galen?), kanske är det mörka krafter som har godsets invånare i sitt våld. Men barnflickans reaktioner på det hon är med om är verkligen inte nedtonade, utan beskrivs som otroligt rädd och upprörd över allting. Intrycket är litet som i en stumfilm där skådespelarna med stora gester och övertydlig mimik uttrycker sina känslor så att tittaren inte ska kunna missförstå trots avsaknaden av repliker.

Men nu har P1:s radioteatern gjort en uppsättning av När skruven dras åt, i en alldeles utmärkt dramatisering av Carina Rydberg. Som radioteater tycker jag att det här fungerar mycket bättre, inte minst därför att man där släppt dagboksformen som finns i originalet. I den här versionen blir det en nervig historia där det okända och farliga lurar under ytan, men utan allt det onödiga som jag tycker tynger ned novellen.

Den som vill ha litet klassisk skräck att lyssna på rekommenderas alltså att ge När skruven dras åt en chans. Det är två delar och de finns att lyssna på eller ladda ned via Sveriges radios hemsida.

Annons

2 tankar om “När skruven dras åt, återigen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s