Goodmanfeber

Via Dark Places-Helena upptäckte jag den goda nyheten att Carol Goodman är på gång med en ny bok, även om det dröjer till tidigt 2016 innan den kommer. Vad som är särskilt lovande i sammanhanget är att den nya boken har rätt goda chanser att vara en återgång till det som jag och många andra tycker att Carol Goodman gör allra bäst. Ni vet: där huvudpersonerna är kvinnliga forskare/författare och handlingen utspelar sig i universitetsmiljö, gärna i kombination med en vistelse på en storslagen men lätt förfallen herrgård där mystiska saker hänt i det förflutna. Den kommande boken River Road verkar vara något åt det hållet, även om beskrivningen av boken på något sätt ändå får mig att känna en liten bekymrad rynka mellan ögonbrynen. Den handlar om en kvinnlig professor (check!), handlingen äger rum på ett universitet (check!) … men det är väl inte så att Carol Goodman försökt skriva något som främst är en deckare? Tja, om ungefär ett halvår får vi se vad det är för bok egentligen. Och visst vill jag verkligen tro att det här är riktigt bra!

The Night VillaTanken på en ny bok av Carol Goodman fick mig att plocka ned några gamla favoriter från bokhyllan för omläsning. Först ut kom The Night Villa, som verkligen kan sägas vara Goodman i högform. Den kombinerar antikforskning, sommarvistelse på Capri och en mystisk organisation med en dold agenda. Huvudpersonen Sophie är professor på ett universitet i Texas, och reser till Italien för att delta i ett forskningsprojekt. Där ska hon forska om handskrifter som hittats i den så kallade Villa Notte, en byggnad i den antika staden Herculaneum vilken i likhet med Pompei begravdes i det stora vulkanutbrottet år 79 e Kr.

Boken har egentligen tre parallella handlingar som löper in i varandra. En som handlar om en grupp forskares sökande efter nya handskrifter under arkeologiska utgrävningar i Villa Notte, och en annan där Sophie tyder en speciell handskrift som skildrar en serie mycket dramatiska händelser precis innan staden gick under. Dessutom finns en tredje handling som kretsar kring en mystisk organisation som med alla medel (inklusive dödligt våld) försöker åstadkomma något — frågan är bara vad. Någon Da Vinci-koden är The Night Villa dock inte, trots den här sistnämnda delen av handlingen som faktiskt känns rätt påklistrad och inte alls nödvändig. Skildringen hur Sophie under tidspress lyckas tyda texterna i handskrifterna är mer engagerande, och de människoöden som finns nedtecknade i handskrifterna känns mer spännande att ta del av än mord- och konspirationselementen i handlingen.

Hur som helst, det här var ett kärt återseende av Carol Goodman när hon är som bäst. Då kan man glömma de böcker som kommit på senare år, där hon förmodligen i ett försök att nå en större publik försökt sig på genrer som magiskola för ungdomar (Blythewood-serien) eller övernaturliga väsen och sex (Fairwick Cronicles). Jag är inte säker på hur lyckat det varit, men klart är väl i alla fall att ingen av böckerna blivit någon ny Harry Potter eller Twilight.

Annons

3 tankar om “Goodmanfeber

  1. Och DEN HÄR NYHETEN!!!! (Skriker jag ut av lycka!) Hade helt missat det här! Blir inte orolig dock av beskrivningen för tycker att hon alltid har skrivit lite deckarmystiska böcker. Men så skönt att hon skriver igen som den gamla härligt Goodman. Vill att det ska bli januari nu!

    Gilla

  2. Pingback: Julisammanfattning | Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s