Mörkertid

MörkertidDet är mörkt och kallt, öde vidder där knappt några människor vistas. Så långt bort ifrån allting att mycket kan hända utan att polis eller myndigheter får veta eller kan ingripa. Tjuvjakt och renstölder står de maktlösa inför. Men när en styckad människokropp hittas måste ändå polisen blandas in. Fast vem är den döde, som inte alls verkar höra hemma här? Varför befann han sig på den här platsen? Och inte minst, vad finns det för motiv att döda honom?

Mörkertid är tredje delen i Lars Petterssons serie Kautokeino, med åklagaren Anna Magnusson som huvudperson. Fast i den här boken har hon slutat arbeta som jurist och ägnar sig åt renskötsel på heltid istället. Som så många gånger förr måste hon dock som jurist rycka in när en av hennes släktingar dras in i polisens utredning. Den som ska sköta polisutredningen är denna gång en vikarierande polis söderifrån. Ja, visserligen kommer polisen Melker Andersson från Storuman, vilket definitivt ligger långt norrut på kartan. Men som många andra före honom tvingas han snabbt inse att det inte är lätt att komma in i ett tätt sammanhållet lokalsamhälle som bygger på att alla är släkt med varandra sedan många generationer tillbaka.

Jag är hemskt svag för den här bokserien. Det är spännande thrillers, men inte minst är de skrivna på ett sätt som verkligen får en att känna det som att man är med där uppe på fjällen, är ute i snön, kylan och blåsten tillsammans med huvudpersonerna. Samtidigt lyckas Lars Petterson i dem också skildra livet längst uppe i norr, i ett område där avstånden är stora samtidigt som det är nära mellan Sverige, Norge och Finland. Små lokalsamhällen där motsättningar mellan människor kan ha pågått i flera generationer. Där det inom den egna släkten är en ständig kamp om vem som bestämmer och vem som ska ta ansvar både ekonomiskt och för andra människor. Inte minst dessutom spänningarna mellan samer och andra, samt mellan de som lever där uppe i det avlägsna norr och maktens centrum i Stockholm eller Oslo. I Mörkertid finns dessutom kopplingar till dagsaktuella händelser i helt andra delar av världen. Bara för att Kautakeino ligger långt norrut är det inte isolerat från resten av samhället, något som blir plågsamt tydligt i den här boken.

Som jag skrivit många gånger förr här på bloggen är jag väldigt förtjust i att läsa böcker som utspelar sig i snö och kyla. Mörkertid är därför en polarthriller som verkligen passar mig alldeles utmärkt. Men alldeles oavsett om man har några preferenser när det gäller klimat i litterär form är det här en bok att rekommendera. Jag ser dessutom fram emot fler böcker i serien. Efter tre böcker han man lärt känna huvudpersonerna, även de som inte är helt lätta att komma inpå livet. Jag vill veta mer om vad som händer med dem!

Tack till Ordfront förlag för recensionsexemplar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s