Hemlängtan

Hut.sketch

Hemmet är titeln på Mats Strandbergs nya roman. Det är faktiskt också namnet på det hus av snö som deltagarna i Andréexpeditionen försökte bygga på ett isflak. Som ni vet försökte expeditionen med luftballongen Örnen bli först att nå Nordpolen. 1897 lyfte man från Spetsbergen, men tvingades nödlanda på isen långt ifrån land och alla tänkbara platser som det gick att bli räddad från.

Efter nödlandningen vandrade Andrée och de andra två expeditionsdeltagarna mot ögruppen Frans Josefs Land, där den norske polarfararen Fridtjof Nansen bara ett par år tidigare hade tillbringat en vinter efter ett misslyckat försök att nå Nordpolen på skidor. Andréexpeditionen kom dock aldrig så långt. De släpade tunga slädar med packning, men tvingades till slut inse att det inte skulle gå att nå land innan polarmörkret sänkte sig för den annalkande vintern. I ren desperation stannade de på ett stort isflak och började bygga på Hemmet. Då visste de inte att inom ett par veckor skulle alla tre vara döda.

Hur Hemmet såg ut framgår av bilden, som är ritad av expeditionsdeltagaren Nils Strindberg. Om de verkligen trodde att det gick att klara sig någon längre tid på ett isflak som drev runt i Norra Ishavet är osäkert, men vid det laget var det i alla fall uppenbart att det inte var någon poäng att försöka ta sig vidare till fots. Hemmet var dock inte heller någon bra lösning, utan fick ett hastigt slut när isflaket kom nära Vitön och började brytas upp. Expeditionsdeltagarna klarade att ta sig iland, men överlevde inte mer än ett par dagar på ön.

Det här är en riktigt ruggig historia. Jag får rysningar av att tänka på hur det skulle kännas att sitta där på ett isflak och försöka hålla modet uppe fastän chanserna att man ska klara sig måste vara minimala. Ingen visste var de befann sig eller vad som hänt, det var kallt, fullt med isbjörnar och dessutom närmade sig ett vintermörker som skulle innebära att allt var nattsvart dygnet runt i många månader framåt. Brrr.

Jag vet inte särskilt mycket om Mats Strandbergs kommande bok, men den har helt säkert inte något att göra med Andréexpeditionens version av Hemmet. Enligt uppgift lär den dock vara rejält skrämmande, vilket det låter väldigt lovande. Denna vecka kommer den!

Härifrån är bilden hämtad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s