Fahrenheit 451, alltid lika aktuell

2015-07-19 15.23.56

Ray Bradburys roman Fahrenheit 451 kom 1953, men är både läsvärd och aktuell än idag. Det är en dystopi där ett larm till brandkåren betyder att den ska rycka ut för att bränna böcker som upptäckts hemma hos någon. I den framtid där boken utspelar sig anses böcker sprida  oönskade och oroande idéer och därför bör ingen ha tillgång till dem. Men även om staten hänsynslöst kontrollerar att bokförbudet efterlevs, är den bakomliggande orsaken egentligen att folk tappat intresset för böcker. De allra flesta är fullt nöjda med att ständigt översköljas av lättsam underhållning från sina gigantiska tv-skärmar eller de små radioapparaterna som de ständigt har inpluggade i öronen.

Fahrenheit 451 handlar med andra ord inte bara om censur och förtryck, utan lika mycket om vad vi gör med oss själva när vi inte engagerar oss i samhällsfrågor eller bryr oss om människorna i vår omgivning. Det är nämligen inte egentligen böckerna i sig som är det viktiga, utan de idéer och den kunskap som ryms inom deras pärmar.

Truffaut gjorde film på den här boken 1966, och kommer det snart en ny version. Denna gång är det HBO som ska ta sig an Ray Bradburys framtidsepos. Av den anledningen deltog undertecknad nu i veckan i P3:s program PP3 och diskuterade både boken och filmatiseringar av den. Om någon vill lyssna finns det en länk här. Observera dock att jag är med i andra timmen, med andra ord efter ungefär halva programmet (vid ca 1.04.50 om man lyssnar med musik, ca 27.45 utan musik).

 

Annonser

2 thoughts on “Fahrenheit 451, alltid lika aktuell

  1. Jag läste den för första gången för bara några år sen och förväntade mig något mycket enklare och mer spektakulärt (på ett dåligt sätt) än vad jag fick. Jag tror att det kan li en bra tv-serie också, men först ska jag nog läsa om den.

    Gilla

    • Det är ju inte någon thriller, utan framför allt en bok där folk pratar om böcker. Det är nog lätt att få fel uppfattning om den, särskilt som det även under senare år varit mycket bråk kring den — förbud mot den i vissa amerikanska skolor, den har getts ut med vissa ord utbytta (censurerad!).

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s