168 år senare…

is-svalbard-2016Att polarskräck är den bästa skräcken vet alla trogna läsare av den här bloggen. Dan Simmons The Terror är enligt min mening av de bästa böckerna i den genren. Det är en sådan där bok som jag kan läsa om och om igen – den är så underbart låååång och jag vill aldrig att den ska ta slut. Dessutom kan jag erkänna att kapten Francis Crozier är en av mina absoluta favoriter bland litterära personer. Karaktären i boken bygger ju på en historisk person, och om jag hade träffat honom på riktigt vet jag inte vad jag hade tyckt. I bokform uppskattar jag i alla fall verkligen att tillbringa tid tillsammans med honom medan han ständigt lika svartsynt väntar på den undergång som han sedan länge förstått är oundviklig.

The Terror är Dan Simmons tolkning av hur den brittiska Franklin-expeditionen i mitten av 1800-talet mötte sitt öde någonstans i den kanadensiska delen av Arktis. Det har aldrig blivit klarlagt vad som egentligen hände med de bägge skeppen Erebus och Terror som så mystiskt försvann under ett försök att bli först att segla igenom den så kallade nordvästpassagen. Man vet att de fastnade i isen den 12 september 1846 (exakt 170 år sedan idag, tänka sig) och att besättningen på 129 man misslyckades med att ta sig tillbaka till civiliserade trakter. Till det man vet hör också att det hela urartade i en helt fruktansvärd händelseutveckling kantad med skörbjugg, blyförgiftning och kannibalism.

Kvarlevor efter vissa av besättningsmännen har hittats – googla ”Franklin expedition ice mummies” om ni har starka nerver – men de bägge skeppen har varit spårlöst försvunna. Trots att ett närmast oändligt antal expeditioner skickats ut för att leta efter dem, från 1800-talet och framåt, har deras öde tillhört en av historiens olösta gåtor. Fram tills nu. I september 2014 kunde kanadensiska marinarkeologier presentera den fantastiska nyheten att ett av skeppen hade återfunnits. Det visade sig vara Franklins eget skepp, Erebus, som fortfarande i riktigt gott skick vilade på havsbottnen i det iskalla vattnet i Queen Maud-bukten. Och idag kom så beskedet att samma marinarkeologer lyckats lokalisera ytterligare ett skepp som av allt att döma måste vara Terror. Ooooooh!

De första undersökningarna av Terror visar att hon är väldigt välbevarad: skrovet är intakt, nästan alla fönster är fortfarande hela och inuti finns både möbler och föremål bevarade. Problemet är bara att skeppet ligger på 24 meters djup på en annan plats (längre söderut) än där man trott att det borde ha sjunkit. Att det inte fanns där man ansett att det borde ha varit är egentligen självklart, för då borde rimligen någon ha lyckats lokalisera det under de många år som gått. Man har ju verkligen gjort ALLT för att hitta de bägge skeppen. Uppenbarligen har dock tidigare sökexpeditioner letat på fel ställe, för fyndplatserna för både Terror och Erebus gör att historikerna kommer få revidera tolkningen av  vad som hände med Franklin-expeditionen. Kanske inte alla i besättningen faktiskt hade övergett skeppen för att rädda sig landvägen, utan att några försökte segla vidare?

Slutligen måste ni hålla med om att det ligger en viss ironi i namnet på den plats där Terror hittades. Det var i en bukt på King Williams Island, där många geografiska namn kommer från Franklin-expeditionen. Och just den här heter … Terror Bay.

Annonser

One thought on “168 år senare…

  1. Ping: Det längsta året – Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s