The Kind Worth Killing

The Kind Worth Killing 2Flygplatsbarer är inte som andra ställen. Människor kommer resande från olika platser, möts av en slump, en kort stund, och fortsätter sedan vidare, var och en åt sitt håll. Reglerna för hur man umgås blir därför annorlunda än de skulle vara någon annanstans, det vet Ted Severson när han sitter där med sin drink och börjar prata med en kvinna han aldrig träffat förut – och troligen aldrig kommer möta igen. Därför vågar han ge sig in i diskussioner om sådant som han inte skulle ens komma på tanken att prata om med någon han kände. Att han väldigt gärna skulle vilja mörda sin fru, till exempel.

Om Ted menar allvar med mordplanerna vet han nog inte säkert själv från början, men hur som helst är mötet på flygplatsen upptakten till en händelseutveckling som inte alls leder dit han hade väntat sig. Eller dit läsaren väntar sig heller, för den delen. Handlingen i Peter Swansons The Kind Worth Killing passerar såväl det glassiga livet hos uttråkade it-miljonärer som studentliv på ett college i New England (akaporr, javisst!) och hippies i konstnärskollektiv. Det kanske verkar vara trevliga miljöer, men det här är en historia om svek, hämnd och hänsynslöshet. Och kanske kärlek, eller snarare den tomhet man kan känna när kärleken inte finns där.

The Kind Worth Killing är en av alla dessa thrillers som blurbats som ”den nya Gone Girl”. Det här är faktiskt första gången som jag tycker att det är en beskrivning som känns ganska rätt, även böckerna inte egentligen är särskilt lika. Visst innehåller The Kind Worth Killing en del överraskningar för läsaren (vändningar, ni vet), en del ganska förutsägbara medan andra nog är mer oväntade. Men här är verkligen inte någon kopia av Gone Girl, utan snarare en spännande bladvändare som helt enkelt passar samma läsekrets. För egen del tyckte jag dessutom bättre om The Kind Worth Killing – och det är väl ett betyg så gott som något.

Annons

6 tankar om “The Kind Worth Killing

  1. Nu blir jag ju lite nyfiken, thrillers med (o)väntade vändningar gillar jag, men det där med akaporr går bort. Om det är för mycket. Hoppas något svenskt förlag hittar denna då 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s