De dödas röster

Dörröppning PyramidenEn tonårsflicka hittas död och mordet klaras aldrig upp. Tjugo år senare börjar hennes bästa vän, som nu är journalist, undersöka vad det var som egentligen hände. Hon kontaktar de gamla vännerna från den tiden, pratar med poliser och föräldrar. Det visar sig, som det så ofta gör, att även de som står en närmast aldrig berättar allting om sig själva. Att det finns hemligheter som ligger där och gnager inom en, men som man ändå inte avslöjar för någon. Om kärlek, svek och känslor som man inte vill visa för andra. Och i det här fallet kanske till och med svart magi – ni vet, sådant där som är väldigt skrämmande även om man försöker intala sig själv att det inte är på riktigt. För det kan det väl inte vara?

De dödas röster är en dramapodd i åtta delar, som är först ut i P3 Serie, Sveriges radios nya satsning med underrubriken ”fiktion att fastna i”.  Och det är precis just det man gör, redan efter första avsnittet är jag helt fast och bara måste fortsätta lyssna på alla delarna i ett sträck. De dödas röster har formen av en mockumentär, alltså en fejkad dokumentär ungefär i stil med P3 Dokumentär, och det är ett grepp som fungerar väldigt bra. Handlingen rör sig mellan kärleks- och vänskapsrelationer, rollspel, ockultism och urban legends, ihopkokat till en berättelse som engagerar och efter hand blir alltmer otäck. Att lyssna på alla avsnitten tar ganska exakt fyra timmar, men det känns som att det tar mycket kortare tid än så eftersom berättelsen flyter på och jag bara måste få veta vad som händer.

Valrossben Svalbard 2

Sara Bergmark Elfgren ligger bakom De dödas röster, och hon har lyckats göra det här precis så bra som man hade förväntat sig att hon skulle. Dessutom tycker jag att alla skådespelarna fungerar utmärkt i sina roller, även de som spelar sig själva. Inte minst tycker jag det är hemskt kul att Jack Werner är med (ni vet hur svag jag är för Creepypodden).

Alltså: De dödas röster är sommarens måste-lyssning, så enkelt är det. En liten varning för dock utfärdas för att det inte är en jättebra idé att lyssna sent på kvällen, de ljusa sommarkvällarna till trots … Fast det är ju semestertider, det spelar kanske inte så stor roll om man inte kan somna efteråt?

Annons

2 tankar om “De dödas röster

  1. Pingback: 2016 listat – Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s