Things half in shadow

Things half in shadowDet börjar som i Twin Peaks med flicka som ligger drunknad på stranden, men där slutar likheterna i Things half in shadow. Här är året 1869 och platsen Philadelphia där journalisten Edward Clark i vanliga fall skriver om mord och annan grov brottslighet i en stor dagstidning. Högst motvilligt har han nu fått ett specialuppdrag, att under cover avslöja ett antal av de medier i staden som tjänar grova pengar på att lura människor att de står i kontakt med andevärlden.

Edward tror verkligen inte på det övernaturliga och tycker att hela situationen mest är jobbig. För honom framstår det som otroligt pinsamt att försöka låtsas vara en seriös deltagare i de seanser han betalar för att vara med i. Alldeles oavsett om medierna är fejk eller inte, händer dock skrämmande saker. Ett medium blir mördat och Edward dras in i jakten på den skyldige. Högst motvilligt får han dessutom som medhjälpare i sina eftersökningar ett av de falska medier som han varit ute efter att sätta dit. Men är det övernaturliga krafter som varit i farten eller en livs levande mördare som härjar i stadens mediala kretsar?

Things half in shadow är en riktigt underhållande gotisk spökhistoria av högsta kvalitet, med alla ingredienser som hör hemma i en sådan: 1800-tal med skumma bakgator, kyrkogårdar i månsken, maskeradbaler och ektoplasmafyllda seanser. Det skulle kunna bli överdrivet, men Alan Finn har lyckats koka ihop det här på ett bra sätt till en bok som är både spännande och genremässigt stämningsfull, samtidigt som den är lagom otäck och till och med litet romantisk. Det känns som att författaren hade rätt kul när han skrev Things half in shadow, på ett sätt som smittar av sig på läsaren. Det här är väldigt trevlig läsning för alla som gillar gotisk skräck, så enkelt är det.

5 tankar om “Things half in shadow

  1. Pingback: 2016 listat – Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s