Tiden är ute

Solnedgång 2016Det är inte så länge sedan, men ändå på något sätt svårt att minnas riktigt hur det var. Sommaren 2009 klassades svininfluensa som en pandemi av WHO och under hösten samma år var skräcken stor för den nya hemska influensan. När Spanska sjukan slog till 1918 avled minst 50 miljoner människor världen över. Var samma sak nu på väg att hända en gång till? Försäljningen av handsprit slog nya rekord. Irritationen var stor över att myndigheterna inte snabbt nog fick fram vaccin till alla som ville. Smittade som uppsökte sjukhus fick vänta utomhus istället för att komma in på akutmottagningarna där de kunde komma nära andra patienter.

Nu känns det där långt borta och istället ifrågasätts hur man egentligen tänkte med de där massvaccineringarna. Narkolepsi är en hemskt sjukdom, men den sortens risker reflekterade ingen över då. För egen del har jag ingen åsikt i frågan när det gäller vaccinet, men visst känner jag igen en masshysteri. När en sådan brutit ut gäller annan logik än i normala fall, och det måste man ta itu med efteråt. Alldeles oavsett vad man borde ha gjort eller inte när det begav sig 2009, är det dock otroligt skrämmande att tänka sig att en epidemi skulle slå till med sådan kraft att stora delar av jordens befolkning inte överlever. När familjemedlemmar och vänner dör bort en efter en och du själv börjar känna de första symptomen. Har du inte litet ont i halsen? Är det kallt härinne eller börjar du kanske få feber…?

Just detta, om än inte på det sättet, är upplägget för Joe Hills nya bok The Fireman. Inte influensa, men en annan fruktansvärd smitta hotar att slå ut civilisationen helt, dödligheten för den som drabbats är 100 procent. Och bland dem finns bokens huvudperson. Vad som händer med henne och vad ödet har i beredskap för jordens befolkning i övrigt, får vi veta snart. Mycket snart. ”Time is running out” står det på Orion books sida där det finns en klocka som räknar ned tiden till The Firemans ankomst. I skrivande stund är det bara några få timmar kvar, vilket innebär att min förhandsbeställda e-bok kommer att dyka upp på läsplattan precis när som helst. Eller också har den redan kommit? Att tiden är ute har aldrig känts lika bra som nu.

2 tankar om “Tiden är ute

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s