Nya månad, nya böcker

20160112_133827Då var maj här, med sol, alltmer grönska i naturen och chockhöga halter av pollen. I år är maj också en månad då ett par oerhört efterlängtade nya böcker äntligen släpps. Ni kommer garanterat inte hitta mig ute i vårsolen under kommande veckor, för här väntas det rejäla tegelstenar som bara måste läsas!

Justin Cronins avslutande del i The Passage-trilogin hade från början utgivningsdatum hösten 2014, men blev uppskjuten på obestämd framtid. Nu finns ett nytt utgivningsdatum, och den 24 maj kommer verkligen The City of Mirrors – den här gången ska väl inte något kunna hända som medför ytterligare förseningar. Nu är boken bevisligen färdigskriven och Justin Cronin själv har postat foton på ett tryckt exemplar på Twitter. Tidigare var problemet att författaren ville ha mer tid på sig för att skriva en bok han var nöjd med, och även om det är tråkigt att vänta är det definitivt en hållning värd all respekt. Vi vill ju ha en värdig sista del av The Passage, inte något som pressats fram för att det fanns en deadline.

Innan dess, den 17 maj, släpps Joe Hills The Fireman. Även den har varit omtalad under ett par år, och nu kommer den alltså äntligen. Äntligen är ett passande ord också därför att nya romaner av Joe Hill verkligen inte är att förvänta särskilt ofta. Sedan debuten 2007 med Heart-Shaped Box har det varit exakt tre år mellan varje roman. 2010 kom Horns, 2013 gavs NOS4A2 ut och nu 2016 kommer helt följdriktigt The Fireman. Jämfört med till exempel Donna Tartt är det här givetvis väldigt mycket mer tätt mellan böckerna, men samtidigt är det långt ifrån den produktionstakt som vissa andra författare håller (inte minst Joe Hills far!). Med andra ord, varje boksläpp från Joe Hill är en händelse att ta vara på, det kommer med största sannolikhet dröja åtminstone tre år till nästa gång. Eller åtminstone när det gäller en ny roman, han skriver ju också annat mellan varven – glöm inte Locke & Key, till exempel.

Mina förväntningar på de här bägge böckerna är givetvis skyhöga, vilket gör att det hela nästan känns litet nervöst. Framför allt Joe Hill tillhör verkligen mina absoluta favoritförfattare och trogna läsare av den här bloggen kan knappast ha undgått att märka hur mycket jag alltid tjatar om NOS4A2 

Joe Hill och Justin Cronin är dock långt ifrån de enda författarna som är bokaktuella under maj. Den som vill hitta något annat att läsa kan till exempel rekommenderas Helena Dahlgrens 100 hemskaste, som kommer nu under nästa vecka. Förutom att den boken garanterat kommer vara klart läsvärd i sig innehåller den mängder av tips på andra böcker att läsa. För det behöver man ju alltid – mer böcker, alltså.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s