Bloggstafett om medmänsklighet

Bloggstafett medmänsklighet

Det är mörka tider vi lever i, det är ingen tvekan om den saken. Utanför min egen trygga vrå finns det människor som verkligen inte har det bra. Som utsätts för de mest hemska saker, som inte har någon trygghet i sina liv. Det kan kännas svårt att tänka på allt det där och att orka med att det finns så mycket elände överallt. Hur mycket man än skulle vilja styra upp hela världen så att allt blev bättre, så är det ju inte möjligt. Vad man däremot kan göra – och MÅSTE göra – är att inte släppa på medmänskligheten. Både i det stora och det lilla är det just att vi bryr oss om varandra som gör att samhället fungerar och att människor tycker livet är värt att leva.

Även om det vid en första anblick kan tyckas paradoxalt är medmänsklighet ett vanligt tema inom skräcklitteraturen. När allting faller samman testas människor och kanske skapas de mest oväntade vänskaper som förmår att stå emot fasorna runt omkring. Men för en del visar sig mänskligheten vara ett tunt lager som inte håller särskilt länge, så att när det verkligen gäller förmår de inte tänka på andra än sig själva. När monstren hotar förvandlas de själva till monster, så att säga. En roman där det här framkommer tydligt är Mats Strandbergs Färjan, en av höstens mest läsvärda svenska böcker.

En annan roman som tar upp medmänsklighet ett intressant sätt är Mary Shelleys klassiker Frankenstein. Visst är monstret som vetenskapsmannen Victor Frankenstein skapar rätt skrämmande, men läsaren inser snart att inom honom finns både värme och intelligens. Hans skapare är dock inte villig att ge honom en chans, utan stöter bort honom i fasa. ”Wretched devil” och ”abhorred insect” kallar Frankenstein den varelse som han skapat. Det här handlar om att i mötet med någon som är annorlunda kunna se den andre som en individ, med ett värde lika stort som ens eget. Och inte minst att fundera över sina egna reaktioner och ta ansvar för hur man själv bemöter andra. För det är ju egentligen ganska enkelt: om alla brydde sig litet mer om hur andra hade det skulle allting faktiskt kunna bli rätt bra.

Det här inlägget är en del av Kulturkollos bloggstafett om medmänsklighet.

Annonser

5 thoughts on “Bloggstafett om medmänsklighet

  1. Detta om något, är medmänskligt via att låta oss alla titta in hos varandra. Tänk att vi är en enad grupp som skriver om medmänsklighet … kan det bli finare?!?! Vi håller ihop och vi tror på ljuset och orden plus kärleken och så vidare. Tack för ditt inlägg/kram

    Gilla

  2. Att se bortom ytan är något som man behöver träna på – jag är ofta lite för snar att döma. Skräck är t ex inte genren som jag skulle förknippa med medmänsklighet. Tack för att du väckte mina tankar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s