Underbart, JCO

Jack of SpadesVisst är det klart att mina förväntningar alltid är höga på Joyce Carol Oates böcker, men hon lyckas ändå göra mig förtjust förvånad över sin senaste roman. Jack of Spades, som kom i våras, är en väldigt underhållande thriller samtidigt som den som alltid hos JCO har en mångbottnad och allvarlig underliggande ton.

Jack of Spades handlar om Andrew J Rush, en författare med gigantiska Stephen King-komplex och ett perfekt välordnat liv. Allt hos honom är smakfullt och ordentligt, såväl när det gäller familjen, huset han bor i och kläderna han har på sig (alltid slips, det gillar han) som böckerna ha skriver – det är visserligen thrillers, men de innehåller aldrig något som kan ses som stötande eller obscent. Verkligen inte! Samtidigt kan han inte låta bli att hela tiden avundsjukt jämföra sig med Stephen King, som säljer betydligt mer, översatts till fler språk och fått fler böcker filmatiserade. Men ändå, en gång kallades han i en recension för ”the gentleman’s Stephen King”, ett passande citat för blurbar på Andrews bokomslag (som dock bara användes efter tillåtelse från Stephen King själv, naturligtvis!).

I likhet med Stephen King skriver Andrew ibland under en pseudonym, kallad Jack of Spades. Resultatet av detta är extremt våldsamma och mycket obehagliga böcker som ligger långt ifrån det han skulle publicera under sitt eget namn. Jack of Spades är Andrews stora hemlighet som ingen annan känner till, inte ens hans familj eller förläggare. Fast ingen misstänker egentligen något, för den respekterade Andrew J. Rush skulle ju verkligen aldrig någonsin ha något att göra med sådana osmakliga böcker. Utgångspunkten är alltså en perfekt fasad och en mörk hemlighet – självklart håller det inte i längden. Samtidigt som Andrews dubbelliv börjar komma ifatt honom står det allt mer klart att den där välpolerade ytan har sina sprickor i alla fall, även om hans själv inte vill inse det.

En bok om en författare med en pseudonym? Temat känns igen, från till exempel Stephen Kings The Dark Half, som också omnämns i boken. Och givetvis är det inte någon slump att den King-fixerade huvudpersonens liv till och med hämtar drag av Kingens böcker. Överhuvudtaget är Jack of Spades späckad med metanivåer och mer eller mindre tydliga referenser till såväl Stephen King som många andra klassiska skräckförfattare (mycket Edgar Allan Poe till exempel). Samtidigt tar bokens handling upp frågan om gränsen mellan original och plagiat, vilken får ytterligare en dimension av att JCO själv skickligt väver in uppenbara lån från en stor mängd andra författare.

Det känns som att JCO verkligen haft roligt när hon skrev den här boken, för den är fylld av en slags smittande energi. Det är väldigt underhållande att följa den uppblåste, självgode och Stephen King-dyrkande Andrew, och boken ger intryck av att vara snabbt skriven med lätt hand. Men det är ju ändå JCO som är författare vilket betyder att det finns allvarliga teman inbäddade. Jack of Spades lämnar kvar en hel del att fundera över när det gäller sådant som gränsen mellan stark fascination och sjuklig besatthet, det bemötande som manliga respektive kvinnliga författare får, jämställdhet, rasism och mycket annat.

Gillar man JCO är det här obligatorisk läsning, men Jack of Spades kan verkligen också rekommenderas till alla Stephen Kingläsare. Dessutom kan man undra om Kingen läst boken själv – om han gjort det tror jag han skrattade en hel del…

Annons

5 tankar om “Underbart, JCO

  1. Pingback: Julisammanfattning | Skuggornas bibliotek

  2. Pingback: Innan Crimetime / Efter Black Rock | Dark Places

  3. Pingback: Sommaren 2015 | Skuggornas bibliotek

  4. Pingback: 2015… | Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s