Den bästa sommarläsningen?

The Book of SpeculationOm någon bok ska utnämnas till den ultimata sommarläsningen det här året, så får det bli Erika Swylers The Book of Speculation. Den är så fylld av vatten, stränder och kringirrande krabbor att man efter ett tag nästan börjar inbilla sig att sidorna känns litet sandiga och fuktiga. Men även till genren är det här en bok som passar att plocka upp under lediga dagar, sådär lagom trevlig läsning utan att vara alltför ansträngande. Den är fylld med spådamer, gamla böcker, stormpinade stränder och sjöjungfrur (inte riktiga alltså, utan sådana som uppträder på tivoli) – visst låter det som ingredienser som utlovar en dramatisk historia? Gillar man till exempel Nattens cirkus eller Tidsresenärens hustru, då är det här definitivt något att rekommendera.

The Book of Speculation handlar om Simon, bibliotekarie i en liten håla på den amerikanska östkusten. Han får en dag ett mystiskt paket som visar sig innehålla en gammal bok med ett mycket märkligt innehåll: en slags kombinerad dagbok och bokföring från ett kringresande tivoli i början av 1800-talet. Enligt ett medföljande brev hade boken hittats av en slump av en antikvariatshandlare som upptäckt att Simons mormors namn var antecknat i den – kanske hade han därför någon slags koppling till boken ifråga? Visst är Simon medveten om att både hans mamma och mormor arbetat som artister på tivolin, men det var ju långt senare. De är bägge dessutom döda sedan flera år tillbaka, mormodern innan Simon själv var född. Faktiskt hade båda kvinnorna dött ganska unga, och när Simon studerar den gamla boken börjar han misstänka att det nog inte skett under helt naturliga omständigheter. I boken förekommer nämligen andra personer med liknande öden, som han dessutom inser också tillhör hans släkt.

I The Book of Speculation får man följa Simon när han utforskar sin släkts historia, både med hjälp av boken han fått och via andra efterforskningar (som bibliotekarie han ju proffs när det gäller att söka information). Det finns också en parallellhandling som utspelar sig längre tillbaka i tiden på just det tivoli som förekommer i Simons bok, om som läsare förstår man rätt snart att det här handlar om tidigare generationer i hans släkt. Efterhand börjar parallellerna mellan nutid och historia bli alltmer påtagliga, vilket för Simon innebär att det som började som en trivsam släktforskning alltmer kommer att ta över hans liv. Han börjar dessutom bli rädd att saker kan sluta mycket illa. Samtidigt som trakten där han bor plågas av stormar och hans hus hotar rasa samman av stranderosion, närmar sig också obönhörligt den 24 juli – ett datum som i släktens historia ständigt förknippats med döden.

Jag plockade upp The Book of Speculation i en bokhandel i Berlin häromveckan, som ett impulsköp. När jag skulle betala kvittrade tjejen som stod i kassan förtjust ”den här boken är helt underbar”, och nu när jag läst förstår jag vad hon menade. Många läsare kommer säkert beskriva den precis just så, en sådan där bok som man drömmer sig bort i under lediga sommardagar. På många sätt är den ganska lagom: visst är den både dramatisk och sorglig, men utan att ställa alltför stora krav. Semesterläsning, som sagt.

Och det är verkligen passande att den här recensionen kommer just idag, den 24 juli. Det är alltså ett mycket viktigt och ödesmättat datum i boken, men det är faktiskt en slump att jag skriver det här inlägget just idag – det var inte förrän jag satte kommit ett par stycken som jag insåg att det faktiskt är dagens datum…

Annonser

One thought on “Den bästa sommarläsningen?

  1. Ping: Julisammanfattning | Skuggornas bibliotek

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s